PROCEDURY BEZPIECZEŃSTWA
w Zespole Szkolno-Przedszkolnym w Tucznej
podczas pandemii COVID-19 obowiązujące od dnia 1 września 2021r .
W celu zapewnienia bezpieczeństwa i ochrony przed rozprzestrzenianiem się COVID – 19 w okresie zagrożenia epidemicznego ustala się specjalne procedury bezpieczeństwa opracowane na podstawie wytycznych Ministra Edukacji i Nauki, Ministra Zdrowia i Głównego Inspektora Sanitarnego oraz Ministra Zdrowia z dnia 02.08.2021r .
Organizacja zajęć:
- Do szkoły może uczęszczać uczeń bez objawów infekcji lub choroby zakaźnej oraz gdy nie został nałożony na niego obowiązek kwarantanny lub izolacji domowej.
- Uczniowie dojeżdżają transportem organizowanym przez organ prowadzący. Pozostali uczniowie przemieszczają się pieszo lub środkami indywidualnymi ( rower, hulajnoga) z zachowaniem zasad bezpieczeństwa.
- Uczniowie mogą być przyprowadzani do szkoły i z niej odbierani przez opiekunów bez objawów infekcji lub choroby zakaźnej oraz gdy nie został nałożony na nich obowiązek kwarantanny lub izolacji domowej. W drodze do i ze szkoły opiekunowie z dziećmi oraz uczniowie przestrzegają aktualnych przepisów prawa dotyczących zachowania w przestrzeni publicznej.
- Przy wejściu do budynku szkoły zamieszczona jest informacja o obowiązku dezynfekowania rąk oraz instrukcja użycia środka dezynfekującego. Wszystkim wchodzącym umożliwia się skorzystanie z płynu do dezynfekcji rąk. Uczniowie po przyjściu do szkoły w pierwszej kolejności myją ręce wodą z mydłem.
- Opiekunowie odprowadzający dzieci mogą wchodzić do budynku szkoły lub na teren szkoły, zachowując zasady:
- 1 opiekun z dzieckiem/dziećmi,
- dystans od kolejnego opiekuna z dzieckiem/dziećmi min. 1,5 m,
- dystans od pracowników szkoły min. 1,5 m,
- opiekunowie powinni przestrzegać obowiązujących zasad związanych z bezpieczeństwem zdrowotnym obywateli, m.in. stosować środki ochronne w postaci maseczek oraz dezynfekować ręce lub użyć rękawiczek jednorazowych.
- Rodzice mają obowiązek zaopatrzyć dziecko w maseczki do zastosowania w przestrzeni publicznej (zgodnie z aktualnymi przepisami prawa) oraz w przestrzeni wspólnej szkoły, gdy nie ma możliwości zachowania dystansu.
- Ogranicza się do niezbędnego minimum, przebywanie w szkole osób z zewnątrz (tylko osoby bez objawów infekcji lub choroby zakaźnej). Są one zobowiązane do zastosowania środków ochronnych (maseczki), zachowania dystansu od innych osób (min. 1,5 m) oraz przebywania w wyznaczonych obszarach szkoły. Dodatkowo zaleca się dezynfekcję rąk lub użycie rękawiczek jednorazowych.
- W szkole istnieje system skutecznej komunikacji z opiekunami ucznia (telefon, dziennik elektroniczny Librus, e-mail). W sekretariacie szkoły znajdują się imienne listy z numerami telefonów do rodziców.
- Szkoła wyposażona jest w termometr bezdotykowy, który jest dezynfekowany po użyciu w danej grupie.
- Wszyscy pracownicy w miarę potrzeb wyposażeni są w środki ochrony osobistej:
rękawiczki, maseczki ochronne oraz płyn dezynfekcyjny.
- W szkole obowiązują ogólne zasady higieny: częste mycie rąk (po przyjściu do szkoły należy bezzwłocznie umyć ręce), ochrona podczas kichania i kaszlu oraz unikanie dotykania oczu, nosa i ust.
- Jeżeli pracownik szkoły zaobserwuje u ucznia objawy mogące wskazywać na infekcję dróg oddechowych (w szczególności temperatura powyżej 38°C, kaszel, duszności), odizolowuje się ucznia w wyznaczonym miejscu, zapewniając min. 2 m odległości od innych osób i niezwłocznie powiadamia się rodziców/opiekunów o konieczności pilnego odebrania ucznia ze szkoły (rekomendowany własny środek transportu).
- Zapewnia się taką organizację pracy i jej koordynację, która umożliwia zachowanie dystansu między osobami przebywającymi na terenie szkoły, szczególnie w miejscach wspólnych i ogranicza się gromadzenie się uczniów na terenie szkoły. Węzły sanitarne są wyznaczone dla poszczególnych klas umożliwiając zachowanie zasady dystansu społecznego.
- Każda klasa przebywa w wyznaczonej i stałej sali.
- W salach lekcyjnych, w których zajęcia prowadzą różni nauczyciele obowiązuje:
- zachowanie odległości między stolikiem nauczyciela a ławkami uczniów, co najmniej 1,5 m,
- pozostawienie wolnej ławki w bezpośrednim sąsiedztwie stolika nauczyciela,
- przed rozpoczęciem zajęć zdezynfekowanie powierzchni dotykowej biurka nauczyciela,
- w miarę możliwości ograniczenie przemieszczania się nauczyciela pomiędzy ławkami uczniów.
- W sali nie mogą znajdować się przedmioty i sprzęty, których nie można skutecznie umyć, uprać lub dezynfekować.
- Uczeń posiada własne przybory i podręczniki, które w czasie zajęć mogą znajdować się na stoliku szkolnym ucznia, w tornistrze lub we własnej szafce. Uczniowie nie mogą wymieniać się przyborami szkolnymi między sobą. Przybory i podręczniki można zostawiać w szkole, kiedy uczeń wraca do domu.
- Uczniowie wychodzą z klasy na przerwę zgodnie z określonym harmonogramem zakładającym, iż w miarę możliwości uczniowie poszczególnych klas nie spędzają przerw na korytarzu wspólnie.
- Uczniowie korzystają ze stołówki szkolnej według określonego harmonogramu z zachowaniem bezpiecznej odległości.
- Infrastruktura szkoły, sprzęt i przybory sportowe muszą być regularnie czyszczone z użyciem wody z detergentem lub innych środków dezynfekujących. W hali sportowej należy myć podłogę przy użyciu wody z detergentem po każdym dniu zajęć.
- Sale i części wspólne (korytarze) są wietrzone co najmniej raz na godzinę, w czasie zajęć i podczas przerwy.
- Należy często korzystać z boiska szkolnego oraz przebywać na świeżym powietrzu na terenie szkoły.
- Podczas wyjścia w miejsca otwarte, np. las, tereny zielone należy zachować dystans od osób trzecich oraz przestrzegać zasad obowiązujących w przestrzeni publicznej. Należy unikać wyjść grupowych i wycieczek do zamkniętych przestrzeni z infrastrukturą, która uniemożliwia zachowanie dystansu społecznego.
- Podczas realizacji zajęć, w tym zajęć wychowania fizycznego i sportowych, w których nie można zachować dystansu, należy zrezygnować z ćwiczeń i gier kontaktowych.
- Uczeń nie powinien zabierać ze sobą do szkoły niepotrzebnych przedmiotów. Ograniczenie to nie dotyczy dzieci ze specjalnymi potrzebami edukacyjnymi, w szczególności z niepełnosprawnościami. W takich przypadkach należy dopilnować, aby dzieci nie udostępniały swoich zabawek innym, natomiast opiekunowie dziecka powinni zadbać o regularne czyszczenie (pranie lub dezynfekcję) zabawki, rzeczy.
- Ustala się zasady bezpiecznego korzystania z szatni, aby uniknąć kontaktu dzieci z różnych klas. Po zakończonych lekcjach pierwszeństwo w korzystaniu z szatni mają uczniowie dojeżdżający.
- Zajęcia świetlicowe odbywają się w świetlicy szkolnej, w miarę możliwości w grupach uczniów z danej klasy oraz w razie potrzeby w innych salach dydaktycznych, które nie są wykorzystywane do bieżącej nauki. Do regulaminu korzystania z zajęć świetlicowych wprowadzone są zapisy dotyczące zachowania bezpieczeństwa w czasie epidemii. Świetlicę należy wietrzyć (nie rzadziej niż co godzinę w trakcie przebywania dzieci w świetlicy), w tym w szczególności przed przyjęciem dzieci oraz po przeprowadzeniu prac porządkowych – czyszczenie przy użyciu wody z detergentem lub dezynfekcji.
- Personel kuchenny i pracownicy administracji oraz obsługi sprzątającej ogranicza do minimum kontakty z uczniami oraz nauczycielami. W przestrzeni wspólnej stosuje
- Ustala się i upowszechnia zasady realizacji zajęć pozalekcyjnych organizowanych w szkole w małych grupach lub oddziałach klasowych z zachowaniem ograniczeń, zakazów i nakazów przeciwepidemicznych. Przed rozpoczęciem i po zakończeniu tych zajęć obowiązuje mycie i dezynfekcja powierzchni dotykowych oraz dokładne wietrzenie sal.
- Przestrzega się zasady korzystania z biblioteki szkolnej oraz godzin jej pracy, uwzględniając konieczny okres 2 dni kwarantanny dla książek i innych materiałów przechowywanych w bibliotece.
- Zapewnia się dodatkowe środki ostrożności dotyczące funkcjonowania w szkole dzieci z chorobami przewlekłymi, w porozumieniu z ich rodzicami/opiekunami prawnymi:
– obowiązek zachowania dystansu podczas zajęć lekcyjnych i w świetlicy,
– w przypadku braku możliwości zachowania dystansu w miejscach wspólnie użytkowanych, tj. podczas zajęć lekcyjnych, w świetlicy, na korytarzach, w szatni – obowiązuje osłona ust i nosa maseczką.
Szkoła zapewnia szczepienie chętnych uczniów od 12 roku życia, a także pracowników szkoły oraz opiekę stomatologiczną.
Higiena, czyszczenie i dezynfekcja pomieszczeń
i powierzchni
- Przy wejściu głównym zamieszczony jest numer do kontaktu z inspekcją sanitarną w sprawie koronawirusa +48 22 25 00 115 oraz numery alarmowe 999, 112.
- Wszystkie osoby trzecie, w tym rodzice uczniów, które wchodzą do szkoły, zobowiązane są do dezynfekcji dłoni lub zakładania rękawiczek ochronnych, muszą mieć zakryte usta i nos maseczką oraz nie mogą przekraczać obowiązujących stref przebywania. Zapewnia się regularne napełnianie dozowników z płynem do dezynfekcji.
- Należy regularnie myć ręce wodą z mydłem oraz dopilnować, aby robili to uczniowie, w pierwszej kolejności po przyjściu do szkoły oraz szczególnie przed jedzeniem, po powrocie ze świeżego powietrza i po skorzystaniu z toalety.
- Codziennie monitorowane są prace porządkowe, ze szczególnym uwzględnieniem utrzymywania w czystości sal zajęć, pomieszczeń sanitarnohigienicznych, ciągów komunikacyjnych, dezynfekcji powierzchni dotykowych – poręczy, klamek i powierzchni płaskich, w tym blatów w salach i w pomieszczeniach spożywania posiłków, klawiatur, włączników.
- Monitoruje się codzienne wietrzenie sal i korytarzy, ze szczególnym uwzględnieniem zapewnienia bezpieczeństwa uczniom w czasie, gdy okna są otwarte.
- Przeprowadzając dezynfekcję, należy ściśle przestrzegać zaleceń producenta znajdujących się na opakowaniu środka do dezynfekcji. Ważne jest ścisłe przestrzeganie czasu niezbędnego do wywietrzenia dezynfekowanych pomieszczeń i przedmiotów, tak aby uczniowie nie byli narażeni na wdychanie oparów środków służących do dezynfekcji.
- W pomieszczeniach sanitarnohigienicznych znajdują się plakaty z zasadami prawidłowego mycia rąk, a przy dozownikach z płynem do dezynfekcji rąk – instrukcje dezynfekcji.
- Należy na bieżąco dbać o czystość urządzeń sanitarnohigienicznych, w tym ich czyszczenie z użyciem detergentu lub dezynfekcję.
- Na terenie szkoły znajdują się pojemniki do wyrzucania maseczek i rękawic.
- Sale lekcyjne należy wietrzyć nie rzadziej niż co godzinę w trakcie przebywania dzieci w sali, w tym również przed rozpoczęciem zajęć.
- Każdy podmiot zewnętrzny korzystający z pomieszczeń szkoły zobowiązany jest do przeprowadzenia dezynfekcji pomieszczeń, użytych przyrządów i sprzętów należących do szkoły, jak również do wietrzenia tych pomieszczeń.
Żywienie
- Przy organizacji żywienia w szkole (stołówka szkolna, kuchnia i inne pomieszczenia przeznaczone na spożycie ciepłych posiłków), obok warunków higienicznych wymaganych przepisami prawa odnoszącymi się do funkcjonowania żywienia zbiorowego, obowiązują zasady szczególnej ostrożności dotyczące zabezpieczenia pracowników:
- – zachowanie odpowiedniej odległości stanowisk pracy wynoszącej min. 1,5 m lub zapewnienie środków ochrony osobistej.
- – utrzymanie wysokiej higieny stanowisk pracy, opakowań produktów, sprzętu kuchennego, naczyń stołowych oraz sztućców, a także higieny osobistej.
- – w przypadku kontaktu z uczniami i innymi pracownikami szkoły pracownicy kuchni powinni stosować maseczkę,
- – ze stołówki usunięte są wszystkie dodatki (np. sztućce),
- – posiłki oraz sztućce wydawane są wyłącznie przez pracowników kuchni wyposażonych w rękawiczki ochronne, a przy kontakcie z uczniami dodatkowo w maseczki.
- Osobom pracującym w kuchni i na stołówce zaleca się częste i dokładne mycie rąk wodą z mydłem albo dezynfekowanie osuszonych dłoni środkiem na bazie alkoholu (min. 60%).
- Korzystanie z posiłków odbywa się w miejscach do tego przeznaczonych, zapewniających prawidłowe warunki sanitarno-higieniczne, zgodnie z zaleceniami w czasie epidemii. Spożywanie posiłków odbywa się w tych samych grupach i z zachowaniem dystansu. Odległość między stolikami wynosi co najmniej 1,5 m. Po każdej grupie przeprowadzane jest czyszczenie blatów stołów i taboretów.
- W przypadku dzieci z przedszkola spożywanie posiłków przez dzieci odbywa się w salach, z zachowaniem zasad bezpiecznego i higienicznego spożycia posiłku.
- Dzieci mogą spożywać posiłki i napoje przyniesione z domu. Posiłki mogą być przynoszone w pojemnikach prywatnych i w nich spożywane.
- Nie należy organizować poczęstunków oraz wspólnej degustacji potraw.
- Wielorazowe naczynia i sztućce należy myć w zmywarce z dodatkiem detergentu, w temperaturze min. 60°C lub je wyparzać.
- Szczególną uwagę należy zwrócić na utrzymanie wysokiej higieny mycia i dezynfekcji stanowisk pracy, opakowań produktów, sprzętu kuchennego, naczyń stołowych oraz sztućców.
Postępowanie w przypadku podejrzenia zakażenia u pracowników
- Wszyscy pracownicy są poinstruowani o zasadach wynikających z Wytycznych oraz wprowadzonych w szkole szczegółowych rozwiązań.
- Do pracy w szkole mogą przychodzić jedynie osoby bez objawów infekcji lub choroby zakaźnej oraz gdy nie mają nałożonego obowiązku kwarantanny lub izolacji domowej.
- W szkole znajduje się pomieszczenie do izolacji osoby z objawami infekcji dróg oddechowych.
- Pracownicy szkoły są poinstruowani, że w przypadku wystąpienia objawów infekcji lub choroby zakaźnej powinni pozostać w domu i skontaktować się z lekarzem podstawowej opieki zdrowotnej, aby uzyskać poradę medyczną, z której będą wynikały dalsze czynności dla pracownika (oraz powiadomić pracodawcę o nieobecności). W razie pogarszania się stanu zdrowia należy zadzwonić pod nr 999 lub 112.
- W przypadku wystąpienia u pracownika będącego na stanowisku pracy niepokojących objawów infekcji dróg oddechowych dyrektor szkoły w trybie natychmiastowym odsuwa go od wykonywanych czynności, kieruje do domu i informuje o konieczności pozostania w domu oraz kontaktu z lekarzem podstawowej opieki zdrowotnej (uzyskanie porady medycznej, z której będą wynikały dalsze czynności dla pracownika). W razie nagłego pogarszania się stanu zdrowia należy zadzwonić pod nr 999 lub 112.
- W przypadku pracowników z potwierdzonym zakażeniem wirusem SARS-CoV-2, którzy mieli kontakt z innymi osobami w szkole, dyrektor kontaktuje się telefonicznie ze stacją sanitarno-epidemiologiczną.
- Należy bezwzględnie zastosować się do zaleceń państwowego powiatowego inspektora sanitarnego w zakresie dodatkowych działań i procedur związanych z zaistniałym przypadkiem.
- Ustala się miejsca, w którym przebywała osoba z niepokojącymi objawami sugerującymi zakażenie koronawirusem, oraz przeprowadzenie dodatkowego sprzątania zgodnie z procedurami, a także zdezynfekowanie powierzchni dotykowych (klamki, poręcze, uchwyty itp.).
- W przypadku potwierdzonego zakażenia SARS-CoV-2 na terenie szkoły należy stosować się do zaleceń państwowego powiatowego inspektora sanitarnego*.
- Ustalenie listy osób przebywających w tym samym czasie w części/częściach szkoły, w których przebywała osoba podejrzana o zakażenie, i zalecenie stosowania się do wytycznych Głównego Inspektora Sanitarnego dostępnych na stronie gov.pl/koronawirus oraz www.gis.gov.pl odnoszących się do osób, które miały kontakt z zakażonym.
Załączniki – instrukcje
- mycia rąk
https://www.gov.pl/web/gis/jak-skutecznie-dezynfekowac-rece
- dezynfekcji rąk
https://gis.gov.pl/aktualnosci/jak-skutecznie-dezynfekowac-rece/
- prawidłowego zdejmowania maseczki
https://gis.gov.pl/aktualnosci/jak-prawidlowo-nalozyc-i-zdjac-maseczke/
- prawidłowego zdejmowania rękawiczek
https://gis.gov.pl/aktualnosci/koronawirus-jak-prawidlowo-nalozyc-i-zdjac-rekawice/
- wykaz produktów biobójczych
http://bip.urpl.gov.pl/pl/biuletyny-i-wykazy/produkty-biob%C3%B3jcze
- zalecenia w zakresie systemów wentylacyjno-klimatyzacyjnych
https://www.gov.pl/attachment/f08fa60b-ccd2-4666-b688-616c1f836876